dania wegetariańskie

Briam

Czy wiecie, że w Grecji podczas Postu wiele osób, szczególnie mężczyźni przestrzega dietę bezmięsną? Wszystko co zawiera krew (mięso, ryby) jest zabronione w trakcie 40-dniowego Postu, dodatkowo w środy i piątki nie powinno się spożywać nabiału.

Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis typowy dla okresu Wielkiego Postu – wegeteriański gulasz, lub jak niektórzy mówią zapiekanka, czyli briam.

Jest wiele przepisów na te proste danie, różnią się sposobem wykonania i dodatkowymi składnikami. Niektórzy przygotowują je w garnku, a inni w piekarniku, ale zasada jest jedna – jako podstawowe składniki zawsze są użyte: ziemniak, bakłażan i cukinia.

Składniki:

2-3 ziemniaki

2 małe lub średnie bakłażany

3 cukinie

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 pomidory

natka pietruszki, drobno posiekana

oregano

sól

pieprz

oliwa z oliwek

około 350 ml wody

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Bakłażan kroimy w plastry grubości 1 cm, solimy i odkładamy na bok na 20 minut by puścił gorzkie soki, następnie płuczemy. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, jeżeli są zbyt duże to kroimy je na mniejsze kawałki. Cukinie podobnie kroimy w plastry, a pomidora z drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka.

Na dno brytfanki lejemy oliwę z oliwek tak by cienka warstwa pokryła całą jej powierzchnię. Na to wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie kolejne warzywa. Wszystko doprawiamy i zalewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową. Jeśli mamy naczynie żaroodporne z pokrywką to doskonale się tu sprawdzi. Jeśli chcemy piec bez przykrycia to należy dodać troszkę więcej wody i od czasu do czasu mieszać warzywa by się nie przypaliły.

Wstawiamy do piekarnika do temperatury około 200°C na około 1,5 – 2 godziny. Pieczemy do momentu, aż warzywa będą w środku miękkie.

Serwujemy na głębokich talerzach, w greckim stylu z fetą i chlebem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *