desery

Sernik z jogurtu greckiego

Dzisiaj przepis, który skradnie Wasze serca. Sernik z jogurtu greckiego, lekki i puszysty niczym ptasie mleczko. Idealne rozwiązanie dla miłośników serników mieszkających w Grecji i desperacko poszukujących substytutu polskiego twarożka, który tutaj jest produktem niszowym.  Jest niebywale delikatny i rozpływa się w ustach, a jego jedyną wadą jest to, że jeśli spróbujecie go raz, będziecie o nim marzyć każdego dnia 😉

Składniki:

5 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
opakowanie budyniu śmietankowego
opakowanie cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
1 kg jogurtu greckiego
paczka okrągłych biszkoptów

Przygotowanie:

Budyń miksujemy z żółtkami, dodajemy jogurt, cukier waniliowy oraz olej. Ponownie miksujemy. W odrębnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z cukrem pudrem, następnie dodajemy je do reszty składników i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na dnie tortownicy wykładamy papier, następnie ciasno układamy okrągłe biszkopty (można też po bokach). Wylewamy na nie masę sernikową.

Pieczemy 65-80 minut w temperaturze 170-180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.

Możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować malinami.

PYYY-CHA!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *