dania mięsne,  od kuchni

Frikase – filet drobiowy ze szpinakiem

Fricassee to tradycyjne, greckie danie, mięsna potrawka z białym sosem. Najbardziej popularną wersją frikase jest ta z jagnięciną, ale można spotkać z wieprzowiną lub mięsem drobiowym. Do przygotowania frikase należy użyć zieleniny, np. sałaty, pora lub szpinaku. Dzisiaj przedstawiam mało popularną wersję frikase z filetem drobiowym i szpinakiem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 kostka rosołowa
  • 400 ml wody
  • 500 g szpinaku
  • 2 zielone cebulki dymki
  • ½ wiązki świeżego koperku
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Myjemy filety i kroimy na około 4 centymetrowe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kurczaka, aż się zarumieni.
  3. Kurczaka wyciągamy. Do rondla dodajemy i rozpuszczamy masło.
  4. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i smażymy, aż zmiękną.
  5. Dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy.
  6. Dolewamy wino, po kilku minutach powinno wyparować.
  7. Kurczaka ponownie umieszczamy w rondlu.
  8. Zalewamy wodą i wrzucamy kostkę rosołową, umyty szpinak, pokrojone wcześniej zielone cebulki i koperek.
  9. Przykrywamy rondel i dusimy przez około 15 minut na wolnym ogniu.
  10. W miseczce mieszamy sok z cytryny z musztardą. Dolewamy do niej sosu z garnka, mieszamy. Całość wlewamy do potrawy i ponownie dokładnie mieszamy.
  11. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem.

*Frikase według tradycyjnej receptury powinno być zabielone sosem avgolemono, ale jak już wiecie ja poszukuję zawsze nowych smaków i nowych rozwiązań. Jeśli szukacie przepisu na typowe frikase, zajrzyjcie TUTAJ.

Kali oreksi! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *