od kuchni,  sałatki

Lachanosalata, czyli sałatka z kapusty

Czy znacie taki przepis: kapustę szatkujemy, a następnie zasypujemy solą… zapewne dodalibyśmy jeszcze jeden krok, czyli odczekanie około dwóch tygodni, tak aby kapusta się ukisiła, tymczasem w Grecji zjada się ją od razu, na surowo, ot cały sekret 🙂

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • 3 marchewki (opcjonalnie)
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny lub ocet winny (ewentualnie jabłkowy)

Przygotowanie:

  1. Kapustę myjemy, usuwamy zewnętrzne, zniszczone liście i drobno kroimy. Solimy i odstawiamy na chwilę, by puściła soki.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
  3. Kapustę i marchew mieszamy, polewamy oliwą i sokiem z cytryny (lub octem winnym).   

Tego typu sałatka występuje w kilku wariantach: sama biała kapusta, kapusta z dodatkiem marchewki lub po prostu czerwona kapusta.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *