![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123566962_1278042125896023_304697456830649495_n-1140x641.jpg)
Lachanosalata, czyli sałatka z kapusty
Czy znacie taki przepis: kapustę szatkujemy, a następnie zasypujemy solą… zapewne dodalibyśmy jeszcze jeden krok, czyli odczekanie około dwóch tygodni, tak aby kapusta się ukisiła, tymczasem w Grecji zjada się ją od razu, na surowo, ot cały sekret 🙂
Składniki:
- mała główka białej kapusty
- 3 marchewki (opcjonalnie)
- sól
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny lub ocet winny (ewentualnie jabłkowy)
Przygotowanie:
- Kapustę myjemy, usuwamy zewnętrzne, zniszczone liście i drobno kroimy. Solimy i odstawiamy na chwilę, by puściła soki.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
- Kapustę i marchew mieszamy, polewamy oliwą i sokiem z cytryny (lub octem winnym).
Tego typu sałatka występuje w kilku wariantach: sama biała kapusta, kapusta z dodatkiem marchewki lub po prostu czerwona kapusta.
Kali oreksi!
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/123325071_1239051463139208_1638296401406192534_n-75x75.jpg)
![](https://grecjaodkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/11/128275636_123139666136611_1040407188367524230_n-75x75.jpg)