desery,  od kuchni

Karidopita, czyli ciasto orzechowe nr. 2

Zgodnie z obietnicą, przetestowałam kolejny przepis na ciasto orzechowe, czyli Karidopitę. Dzisiejszy przepis warto wykorzystać, jeśli chcecie zaimponować jakiemuś Grekowi lub Greczynce, gdyż jest mega słodkie, tak jak właśnie lubią mieszkańcy Ellady. Do jego przygotowania używa się aż 4 szklanki cukru… jakieś pytania jeszcze? 😉

Składniki:

  • 4 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 szklanki posiekanych orzechów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 startych goździków
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania syropu. W rondelku umieszczamy 3 szklanki cukru, 2 szklanki wody i sok z cytryny. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż syrop zacznie bulgotać. Zestawiamy z ognia, studzimy.
  2. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i miksujemy.
  3. Dodajemy mleko, miksujemy.
  4. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy.
  5. Dodajemy orzechy i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  6. Blachę smarujemy masłem, oprószamy mąką, wylewamy na nią przygotowaną masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze 20 minut.
  7. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, delikatnie nakłuwamy wykałaczką, lub kroimy na kwadraciki i powoli zalewamy wystudzonym syropem.

Smacznego, czyli kali oreksi!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *