od kuchni,  sałatki

Sałatka z buraków z jogurtem

Dzisiaj postanowiłam przygotować sałatkę z buraczków z greckim jogurtem, czyli pantzarosaláta me giaoúrti (gr. παντζαροσαλάτα με γιαούρτι), która jest idealna na upalne dni. Warto ją przygotować wcześniej i przed podaniem dobrze schłodzić.

Ta sałatka z buraczków jest nieco mniej popularna, a w menu tawerny możemy ją znaleźć jako przystawkę.

Proponowana przeze mnie wersja różni się od greckiej jednym drobnym szczegółem: w greckich tawernach najczęściej buraczki są drobno pokrojone, a ja wolę je zetrzeć na grubych oczkach. Pozostałe kroki w przygotowaniu sałatki są zgodne z tradycyjnym, greckim przepisem.

Sałatka łączy w sobie dwie konsystencje: miękkie buraczki i chrupiące orzechy włoskie, dzięki czemu spożywanie jej staje się ciekawsze dla podniebienia.

Buraczki jak już wiemy posiadają wiele cennego dla naszego zdrowia żelaza, dlatego tym bardziej zachęcam do skorzystania z przepisu.

Składniki:

  • 400 g buraków
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu
  • 200 g gęstego greckiego jogurtu
  • sól

Przygotowanie:

Buraczki myjemy i gotujemy, aż zmiękną. Studzimy i obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach.

Drobno siekamy czosnek, orzechy kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy do buraków.

W odrębnej miseczce mieszamy jogurt, oliwę, ocet i sól, aż do uzyskania jednolitej masy.

Masę jogurtową mieszamy z buraczkami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Do dekoracji możemy użyć odrobiny jogurtu, który następnie posypujemy kilkoma orzechami.

Sałatka idealnie współgra ze smakiem rukoli.

Καλή όρεξη (czyt. kali oreksi), czyli smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *