Cukinie zapiekane z serami
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na domowe souffle z cukinią i serami, czyli soufle me kolokithia kai tiri. Czemu domowe? Bo w tawernie tego dania nie znajdziecie. Jest proste i pyszne, a z dodatkiem świeżej sałatki jest pełnowartościowym posiłkiem.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 8 cebulek dymek lub 1 średnia cebula
- mały pęczek świeżego koperku lub 1 łyżka suszonego
- mały pęczek świeżej pietruszki lub 1 łyżka suszonej
- 100 g sera feta
- 100 g sera kefalotiri lub innego żółtego
- ½ filiżanki oliwy
- ½ szklanki ziarna sezamowego
- 6 jajek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Solimy i odstawiamy w durszlaku na co najmniej 15-20 minut, aby puściła soki.
- W międzyczasie kroimy drobno cebulę, koperek, pietruszkę, fetę i ścieramy ser żółty.
- Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i dodajemy cukinię, po uprzednim odciśnięciu z niej soków. Dodajemy pietruszkę, koperek, doprawiamy pieprzem (soli nie trzeba, bo feta sama w sobie jest słona) i smażymy do wyparowania soków.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- W osobnym naczyniu ubijamy jajka wlewamy do warzyw, wrzucamy sery (odkładamy garść sera żółtego na później) i dokładnie mieszamy.
- Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztką sera żółtego i sezamem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Opcjonalnie:
– do ubitych jajek można użyć niepełną szklankę mleka i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– jako dodatek do cukinii można użyć startą marchewkę
– świetnie pasują tu takie sery jak parmezan, graviera, rokfor i zamiennie zamiast fety białe sery jak manouri, anthotiro, mizithra
Po upieczeniu odstawiamy na chwilę by ostygło. Souffle doskonale smakuje na ciepło i na zimno z sałatką grecką lub tzatziki. Kali oreksi!