dania wegetariańskie,  od kuchni

Cukinie zapiekane z serami

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na domowe souffle z cukinią i serami, czyli soufle me kolokithia kai tiri. Czemu domowe? Bo w tawernie tego dania nie znajdziecie. Jest proste i pyszne, a z dodatkiem świeżej sałatki jest pełnowartościowym posiłkiem.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 8 cebulek dymek lub 1 średnia cebula
  • mały pęczek świeżego koperku lub 1 łyżka suszonego
  • mały pęczek świeżej pietruszki lub 1 łyżka suszonej
  • 100 g sera feta
  • 100 g sera kefalotiri lub innego żółtego
  • ½ filiżanki oliwy
  • ½ szklanki ziarna sezamowego
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Solimy i odstawiamy w durszlaku na co najmniej 15-20 minut, aby puściła soki.
  2. W międzyczasie kroimy drobno cebulę, koperek, pietruszkę, fetę i ścieramy ser żółty.
  3. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę i dodajemy cukinię, po uprzednim odciśnięciu z niej soków.  Dodajemy pietruszkę, koperek, doprawiamy pieprzem (soli nie trzeba, bo feta sama w sobie jest słona) i smażymy do wyparowania soków.
  4. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. W osobnym naczyniu ubijamy jajka wlewamy do warzyw, wrzucamy sery (odkładamy garść sera żółtego na później) i dokładnie mieszamy.
  6. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztką sera żółtego i sezamem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Opcjonalnie:

– do ubitych jajek można użyć niepełną szklankę mleka i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– jako dodatek do cukinii można użyć startą marchewkę

– świetnie pasują tu takie sery jak parmezan, graviera, rokfor i zamiennie zamiast fety białe sery jak manouri, anthotiro, mizithra

Po upieczeniu odstawiamy na chwilę by ostygło. Souffle doskonale smakuje na ciepło i na zimno  z sałatką grecką lub tzatziki. Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *