KEFTEDES – greckie kotleciki mielone
Wielokrotnie słyszę pytanie: „co jedzą Grecy”, gdy zaczynam wymieniać, dość szybko moi rozmówcy uświadamiają sobie, że mamy wiele wspólnych dań i potraw. Wtedy nasuwa się kolejne pytanie „to co w greckiej kuchni jest takiego szczególnego, skoro jemy to samo…”, otóż diabeł tkwi w szczegółach, a tymi szczególikami są przyprawy i zioła. Grecka kuchnia tylko pozornie opiera się na oregano, cytrynie i oliwie, gdyż używa się w niej również dodatki, które nadają potrawom charakteru i najprostszym tego przykładem są greckie kotleciki z mięsa mielonego.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowego/cielęcego
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 25 dkg czerstwego chleba (5 kromek bez skórki)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki ouzo
- sól
- pieprz
- mięta
- oregano
- skórka z połówki cytryny
- 1 gałązka pietruszki
- mąka (do panierowania)
- oliwa (do smażenia)
Przygotowanie:
- Pieczywo moczymy w wodzie, gdy zmięknie odsączamy.
- Cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy.
- W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy na jednolita masę (mięso, pieczywo, ubite jaja, startą skórkę cytryny przyprawy i zioła oraz ouzo) i odstawiamy do lodówki, na co najmniej kilkanaście minut.
- Formujemy malutkie, okrągłe pulpeciki i obtaczamy w mące.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie.
Rady i ciekawostki:
- Po ściągnięciu z patelni pozostawiamy na chwilę na papierowym ręczniku, by wsiąkł zbędny tłuszcz.
- Serwujemy z cytryną, którą używamy do spryskania pulpecików.
- Keftedes są idealne na zakąskę lub do mięsnych półmisków tzw. mezedes, które często znajdziecie w menu niejednej greckiej tawerny.
- Czerstwy chleb można wymoczyć w winie, w tym przypadku nie dodajemy do mięsa ouzo.
- Niektórzy dla podkreślenia smaku dodają 1 łyżkę octu do mięsa, jest to opcjonalne.