Frikase z wieprzowiną
Frikase… brzmi trochę orientalnie prawda? Słowo fricassee z francuskiego oznacza mięsną potrawkę z białym sosem na bazie wina i śmietanki. W wydaniu greckim jest to mięsne danie z tradycyjnym jajeczno-cytrynowym sosem avgolemono z dodatkiem sałaty. „Po co gotować sałatę?” zapytacie, otóż gotowana sałata w połączeniu z avgolemono nabiera nowego, ciekawego smaku. Najbardziej popularną wersją frikase jest ta z jagnięciną, ale można spotkać z wieprzowiną lub mięsem drobiowym. Do przygotowania frikase, zamiast sałaty można użyć innej zieleniny, np. pora lub szpinaku. Poniżej przedstawiam wersję frikase z wieprzowiną.
Składniki:
- około 1 kg jagnięciny lub wieprzowiny
- ½ szklanki oliwy
- 1 cebula
- 10 cebulek dymek
- 3 sałaty lodowe lub pakusty pekińskie
- pęczek kopru
- sól
- pieprz
Na avgolemono:
- 2-3 jajka
- sok z 2 cytryn
- Myjemy wszystkie składniki: mięso, cebulki dymki, koperek i sałatę.
- Mięso porcjujemy, następnie podsmażamy na oliwie z drobno pokrojoną cebulą. Smażymy, aż mięso wchłonie swój sos i delikatnie się zarumieni z obu stron.
- Dolewamy 2 szklanki gorącej wody. Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie.
- Dodajemy pokrojone w krążki cebulki dymki. Koperek drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W odrębnym garnku gotujemy osoloną wodę i przez minutę zaparzamy w niej pokrojoną w grube kawałki sałatę.
- Odcedzamy i dodajemy do mięsa. Gotujemy jeszcze 15 minut i ściągamy z gazu.
- Przygotowujemy sos avgolemono. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z sokiem cytrynowym. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Powoli, by jajko się nie ścięło, dolewamy szklankę wywaru z mięsa i mieszamy. Całość wlewamy do garnka z mięsem i sałatą i mieszamy. Nie gotujemy!
*Do zagęszczenia sosu avgolemono można dodać jedną łyżeczkę tahini.
Frikase możemy serwować z ryżem, frytkami lub pieczywem.
Prawda, że proste? Kali oreksi!