dania wegetariańskie,  od kuchni

Spanakopita, czyli pita ze szpinakiem

Przede wszystkim do przygotowania Spanakopity potrzebujemy greckiego ciasta filo, które najlepiej przygotować samemu, ale jest to czasochłonne oraz wymaga sporej powierzchni, gdyż cienkie i duże płaty filo najlepiej rozwałkowywać na dużej stolnicy.

Inną opcją jest zakupienie gotowego ciasta filo w supermarkecie, jak też wiele Greczynek czyni. Niestety w Polsce zaledwie kilka sklepów ma je w swoim asortymencie, dlatego jako alternatywę możecie użyć ciasto francuskie.

Drugim istotnym składnikiem jest oczywiście szpinak, warto też zastosować fetę, ale nie jest to obowiązkowy składnik, gdyż w wielu greckich piekarniach mamy Spanakopitę  z fetą lub bez fety, dlatego tutaj wybór pozostawiam Wam. Czyńcie według własnego gustu 😉

Składniki:

  • 2 płaty ciasta filo lub francuskiego
  • 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • kilka sztuk małych cebulek dymek
  • 2 pory
  • pęczek koperku
  • 400 g sera feta
  • 1 jajko
  • ½ filiżanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ciasto układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub blachy.  Jeśli używamy oryginalnego filo, to każda jego cieniutka warstwa powinna być posmarowana oliwą.
  2. Na niewielkiej ilości oliwy dusimy pokrojony szpinak, zioła, cebulę, porę, pokruszony ser feta, jajko i oliwę. Doprawiamy. Farsz będzie gotowy, gdy wszystkie soki wyparują.
  3. Farsz wykładamy na ciasto filo i przykrywamy od góry drugą warstwą, brzegi łącząc, zagniatając ze sobą. Nakłuwamy gęsto widelcem lub kroimy delikatnie na porcje. Polewamy nieznaczną ilością oliwy.
  4. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45-60 minut, aż do ciasto ładnie się zarumieni.
  5. Wyciągamy z piekarnika i pałaszujemy, na ciepło lub na zimno 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *