sosy i dipy

Beszamel

Biały gęsty sos zwany beszamelem, często jest stosowany w kuchni greckiej, np. na moussace (przepis znajdziesz TUTAJ) i pastitsio. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a umiejętność jego przygotowania z pewnością Wam się przyda.

Poniżej przepis na idealny beszamel, którego powierzchnia będzie złocista i chrupiaca, a wnętrze odpowiednio gęste i pachnące gałką muszkatołową.

Składniki:

60 g masła

7 łyżek mąki

2 szklanki ciepłego mleka

3 jajka

100 g tartego żółtego sera

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Na małym ogniu roztapiamy masło i stopniowo dodajemy mąkę energicznie mieszając, by się nie przypaliło i nie powstały żadne grudki. Następnie stopniowo dolewamy ciepłe mleko i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W odrębnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy do garnka ciągle mieszając, aż wytworzy się gęsta masa. Odstawiamy z gazu.

Tak przygotowaną masę wylewamy na wierzch np. moussaki i wstawiamy do nagrzanego do 180-190°C piekarnika na około 40 minut, pilnując by górna warstwa się nie przypaliła, a jedynie nabrała pięknego złoto-brązowego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *