dania wegetariańskie,  od kuchni,  sosy i dipy

Spanakopita Dip, czyli dip szpinakowo-serowy

Spanakopita Dip posiada cały smak zawarty w tradycyjnej Spanakopicie. Jest to gorące danie, serowo-kremowe i niesamowicie pyszne. Jest to doskonała przekąska, ale może też posłużyć jako główne danie. Dip „spanakopita” nie jest zapiekany w cieście filo lub francuskim, ma za to mnóstwo dodatku sera, który zapieczony w piecu tworzy chrupiącą wierzchnią warstwę. Jest to świetny dip do chlebka pita, świeżego pieczywa, bagietki, paluchów pszenicznych lub do warzyw.

Sładniki:

  • około 700 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • ½ filiżanki oliwy z oliwek
  • duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 400 g kremowego serka (około 20% tłuszczu)
  • 150 g sera feta
  • 125 g sera mozzarella
  • około 50 g żółtego tartego sera
  • koperek, najlepiej świeży, około 3 łyżki posiekanego
  • ćwiartka papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pokruszonych płatków chili lub mielonej pikantnej papryki
  • opcjonalnie: pietruszka, szczypiorek, oregano, bazylia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 220°C.
  2. Przygotowujemy głęboki rondelek. Obieramy i kroimy drobno cebulę, podsmażamy na oliwie aż zmięknie i się zezłoci. Paprykę kroimy w kostkę
    i smażymy z cebulą. Dodajemy obrany i drobno posiekany czosnek
    i podgrzewamy przez chwilę.
  3. Jeśli używamy świeżego szpinaku o dużych liściach, należy go umyć i posiekać (szpinaku „baby” nie trzeba kroić). Szpinak wrzucamy do rondelka i dusimy, aż zmięknie. Jeśli używamy mrożonego to smażymy do momentu, aż się całkowicie roztopi, a większość wody wyparuje.
  4. Ściągamy z ognia i dodajemy przyprawy oraz koperek.
  5. Następnie dodajemy kremowy serek, dobrze mieszamy Kruszymy do szpinaku fetę. Mozzarellę kroimy na kostkę i dodajemy do reszty.
  6. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy powierzchnię i posypujemy tartym serem.
  7. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Warto na sam koniec, na zaledwie 2-3 minuty, ustawić opcję grill/góra, by ser przybrał bursztynowego koloru.
  8. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez około 15 minut przed podaniem, inaczej łatwo można poparzyć sobie podniebienie. Ten czas można wykorzystać na podgrzanie chlebków pita, w już i tak rozgrzanym piekarniku.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *