Bakaliaros Skordalia, czyli smażony dorsz z pastą czosnkową
Dorsz jest zdecydowanie moją ulubioną rybą. Na szczęście również w Grecji dorsz jest bardzo popularny, w każdym domu jak i w tawernie. Dorsz jest smażony w chrupiącej panierce i jego nierozłącznym elementem jest Skordalia, czyli pasta czosnkowa, więc jeśli będziecie szukać dorsza w menu to będzie to właśnie Bakaliaros Skordalia.
Składniki:
- 4-5 filetów dorsza
- sól
- pieprz
- jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- oliwa/olej
- cytryna
Przygotowanie:
- Rybę oprószyć solą i pieprzem.
- Na głębokim talerzu rozbełtać widelcem jajko.
- Na drugim talerzu przesiać mąkę z sodą.
- Filety maczamy najpierw w jajku i następnie obtaczamy w mące.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie, aż do uzyskania złocistego koloru.
Rybę podajemy z cytryną i spryskujemy sokiem tuż przed zjedzeniem. Smażony dorsz najlepiej smakuje z pastą skordalia, oraz sosem tzatziki. Idealnie komponuje się z gotowaną zieleniną, czyli horta, z sałatką z buraków (pantzari salata) czy też z białej kapusty (lachanosalata).