Makaronada me spanaki kai feta, czyli makaron ze szpinakiem i fetą
Makaron ze szpinakiem jest Wam pewnie znany, ale dzisiaj pragnę przedstawić to danie w wersji greckiej, która moim zdaniem jest niesamowicie pyszna. Jest to proste wegetariańskie danie, pełne witamin, protein i kwasu foliowego. Jest to kolejna potrawa dla miłośników szpinaku i spanakopity, gdyż dodatek fety z pewnością nasunie Wam takie skojarzenia.
Składniki:
- czerwona lub biała cebula
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- koperek
- 500 g szpinaku
- 150 g serka topionego lub innego kremowego (ewentualnie możemy użyć tłustej śmietanki)
- 300 g sera feta
- 400 g makaronu typu spaghetti lub świderki
- sól
- pieprz
- papryka mielona
Przygotowanie:
- W garnku gotujemy osoloną wodę na makaron.
- Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojona cebulę, a potem dodajemy szczypiorek.
- Obrany czosnek zgniatamy i kroimy, dodajemy na patelnię.
- Koperek kroimy i dodajemy do reszty. Warto zostawić choć trochę koperku, by na koniec przyozdobić nim talerz. Mieszamy i chwilę smażymy na małym ogniu.
- W międzyczasie wrzucamy makaron do gotującej się wody.
- Szpinak kroimy i smażymy około 10 minut, aż się „ugotuje”. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Dodajemy kremowy serek oraz jedną lub dwie chochle wody z gotującego się makaronu. Mieszamy.
- Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy do szpinaku. Mieszamy.
- Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Gotowe!
Rada: W przypadku mrożonego szpinaku, należy wrzucić na patelnię go zaraz po usmażeniu cebuli. Dusimy na wolnym ogniu. Pozostałe kroki są bez zmian.
Serwujemy na dużym talerzu, polewamy oliwą i posypujemy świeżym koperkiem.
Kali oreksi!