Lachanosalata, czyli sałatka z kapusty
Czy znacie taki przepis: kapustę szatkujemy, a następnie zasypujemy solą… zapewne dodalibyśmy jeszcze jeden krok, czyli odczekanie około dwóch tygodni, tak aby kapusta się ukisiła, tymczasem w Grecji zjada się ją od razu, na surowo, ot cały sekret 🙂
Składniki:
- mała główka białej kapusty
- 3 marchewki (opcjonalnie)
- sól
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny lub ocet winny (ewentualnie jabłkowy)
Przygotowanie:
- Kapustę myjemy, usuwamy zewnętrzne, zniszczone liście i drobno kroimy. Solimy i odstawiamy na chwilę, by puściła soki.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
- Kapustę i marchew mieszamy, polewamy oliwą i sokiem z cytryny (lub octem winnym).
Tego typu sałatka występuje w kilku wariantach: sama biała kapusta, kapusta z dodatkiem marchewki lub po prostu czerwona kapusta.
Kali oreksi!