Beszamel
Biały gęsty sos zwany beszamelem, często jest stosowany w kuchni greckiej, np. na moussace (przepis znajdziesz TUTAJ) i pastitsio. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a umiejętność jego przygotowania z pewnością Wam się przyda.
Poniżej przepis na idealny beszamel, którego powierzchnia będzie złocista i chrupiaca, a wnętrze odpowiednio gęste i pachnące gałką muszkatołową.
Składniki:
60 g masła
7 łyżek mąki
2 szklanki ciepłego mleka
3 jajka
100 g tartego żółtego sera
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na małym ogniu roztapiamy masło i stopniowo dodajemy mąkę energicznie mieszając, by się nie przypaliło i nie powstały żadne grudki. Następnie stopniowo dolewamy ciepłe mleko i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W odrębnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy do garnka ciągle mieszając, aż wytworzy się gęsta masa. Odstawiamy z gazu.
Tak przygotowaną masę wylewamy na wierzch np. moussaki i wstawiamy do nagrzanego do 180-190°C piekarnika na około 40 minut, pilnując by górna warstwa się nie przypaliła, a jedynie nabrała pięknego złoto-brązowego koloru.