Briam
Czy wiecie, że w Grecji podczas Postu wiele osób, szczególnie mężczyźni przestrzega dietę bezmięsną? Wszystko co zawiera krew (mięso, ryby) jest zabronione w trakcie 40-dniowego Postu, dodatkowo w środy i piątki nie powinno się spożywać nabiału.
Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis typowy dla okresu Wielkiego Postu – wegeteriański gulasz, lub jak niektórzy mówią zapiekanka, czyli briam.
Jest wiele przepisów na te proste danie, różnią się sposobem wykonania i dodatkowymi składnikami. Niektórzy przygotowują je w garnku, a inni w piekarniku, ale zasada jest jedna – jako podstawowe składniki zawsze są użyte: ziemniak, bakłażan i cukinia.
Składniki:
2-3 ziemniaki
2 małe lub średnie bakłażany
3 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
natka pietruszki, drobno posiekana
oregano
sól
pieprz
oliwa z oliwek
około 350 ml wody
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Bakłażan kroimy w plastry grubości 1 cm, solimy i odkładamy na bok na 20 minut by puścił gorzkie soki, następnie płuczemy. Obrane ziemniaki kroimy w plastry, jeżeli są zbyt duże to kroimy je na mniejsze kawałki. Cukinie podobnie kroimy w plastry, a pomidora z drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
Na dno brytfanki lejemy oliwę z oliwek tak by cienka warstwa pokryła całą jej powierzchnię. Na to wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie kolejne warzywa. Wszystko doprawiamy i zalewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową. Jeśli mamy naczynie żaroodporne z pokrywką to doskonale się tu sprawdzi. Jeśli chcemy piec bez przykrycia to należy dodać troszkę więcej wody i od czasu do czasu mieszać warzywa by się nie przypaliły.
Wstawiamy do piekarnika do temperatury około 200°C na około 1,5 – 2 godziny. Pieczemy do momentu, aż warzywa będą w środku miękkie.
Serwujemy na głębokich talerzach, w greckim stylu z fetą i chlebem.
Smacznego!