Biftekia, czyli greckie kotlety mielone
Biftekia to bardzo popularne mięsne danie, powszechnie występujące w całej Grecji. Biftekia to nic innego jak kotlety mielone o sporych rozmiarach, które pasują do dużej bułki, tworząc tym hamburgera. Jednakże Grecy preferują to mięso ze smażonymi ziemniakami, które idealnie komponują się z chrupiącym kotletem, który wewnątrz pozostaje soczysty. Tego typu kotlet mielony, czyli bifteki można zamówić praktycznie w każdej greckiej tawernie. Jeśli lubicie mięsne dania, które swoim aromatem wypełnią waszą kuchnię, polecam sprawdzenie poniższego przepisu.
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- ½ filiżanki bułki tartej
- ½ filiżanki żółtego sera tartego
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki mleka
- ½ filiżanki oliwy z oliwek
- sok z dwóch cytryn
- sól
- sieprz
- oregano
- 1 kg ziemniaków
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Układamy w brytfance polewając sokiem z cytryny i posypując oregano.
- Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, serem, mlekiem, roztopionym masłem i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy 4 płaskie, owalne kotlety.
- Gotowe kotlety umieszczamy na środku blachy pomiędzy ziemniakami i polewamy oliwą. Dolewamy ½ filiżanki wody.
- Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180-200°C, pilnując by potrawa się nie przypaliła. Po około pół godziny można przerzucić kotlety na drugą stronę, by zarumieniły się z obu stron.
Kali oreksi!