Soufle me kotopoulo kai spanaki, czyli suflet z kurczakiem i szpinakiem
Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami kolejnym szpinakowym przepisem, który jak zwykle jest bardzo prosty. Suflet z kurczakiem i szpinakiem to danie bardzo smaczne i bardzo puszyste.
Suflet można przygotować jako główny posiłek, idealnymi przystawkami będą tutaj oczywiście sałatka wiejska (grecka) i tzatziki.
Składniki:
- 2 zielone cebulki
- 400 g szpinaku
- 500 g filetu z kurczaka
- 150 g sera typu parmezan
- pół szklanki bułki tartej
- pół szklanki posiekanego koperku
- 6 jajek
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 700 ml mleka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- ulubione przyprawy lub kostka rosołowa
Przygotowanie:
- Doprawione według gustu filety z kurczaka podsmażamy do zarumienienia na niewielkiej ilości oliwy lub gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i dusimy na niej szpinak. Dodajemy posiekana cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W międzyczasie przygotowujemy beszamel. W tym celu w rondelku (warto użyć większego, bo później będziemy tu mieszać wszystkie składniki) roztapiamy masło na małym ogniu.
- Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając trzepaczką.
- Następnie partiami dolewamy mleko cały czas mieszając trzepaczką. Ściągamy z ognia, gdy pojawią się pierwsze bąbelki.
- Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odstawiamy na bok.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
- Szpinak dodajemy do rondelka z beszamelem, mieszamy.
- Dodajemy posiekany koper oraz ser.
- Gotowego kurczaka kroimy na drobne kawałki i dodajemy do reszty.
- Dosypujemy bułkę tartą i mieszamy.
- Dodajemy 6 żółtek i bardzo dokładnie mieszamy.
- W misce ubijamy mikserem białka na sztywną pianę i następnie dodajemy do pozostałych składników delikatnie mieszając.
- Naczynie żaroodporne lub blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Całą masę wylewamy do naczynia i posypujemy cienką warstwą bułki tartej.
- Wstawiamy do piekarnika na około 35-40 minut do zarumienienia.
Serwujemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Kali oreksi!