Pieczone ziemniaki
Zacznijmy od tego, że Grecy nie jedzą gotowanych ziemniaków jak zwykliśmy to robić w Polsce.
Tutaj popularne są frytki – πατάτες τηγανητές (czyt. patates tiganites)
i ziemniaki z piekarnika – πατάτες φούρνου (czyt. patates furnu).
Poniżej przepis na ziemniaki pieczone w piekarniku.
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, jeśli są małe to można je pozostawić w całości. Układamy w brytfance i polewamy filiżanką oliwy
z oliwek. Grecy dolewają również trzy filiżanki wody (na każdy kilogram)
i spryskują sokiem z dwóch cytryn. Następnie doprawiamy solą, pieprzem
i oregano. Wszystko starannie mieszamy. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku tj. około 180°C przez około godzinę, aż ziemniaczki nabiorą złocistego koloru.
Jest to idealny dodatek do każdego rodzaju mięsa lub np. smażonych kalmarów (przepis znajdziesz TUTAJ).
Smacznego!