Roladki w greckim stylu z bakłażana z kremowym nadzieniem ze szpinaku i fety
Sycące i pyszne, mogą stanowić eleganckie wegetariańskie danie główne na obiad lub kolację.
Plastry bakłażana są najpierw smażone na patelni, aż będą miękkie i delikatne. Następnie są wypełnione kremowym serem, fetą i sporą ilością szpinaku. Bakłażan jest następnie zwijany i umieszczany na blasze do pieczenia na aromatycznym sosie pomidorowym. Zapiekamy i gotowe.
Poniżej szczegóły przepisu.
Składniki:
- 2-3 bakłażany
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 600 g młodego szpinaku, grubo posiekanego
- 4-5 ząbków czosnku, startego
- 100 g białego, kremowego sera, np. ricotta
- 100 g sera feta
- 100 g rozdrobnionego sera mozzarella
- 2 jajka, ubite
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka kopru suszonego
- sól
- pieprz
- szczypta czerwonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Bakłażany myjemy i kroimy każdy wzdłuż na 6-8 plasterków. Posypujemy obficie solą i umieszczamy na durszlaku do odsączenia. Odstawiamy na 30 minut, dzięki temu pozbędziemy się ich gorzkich soków, a bakłażan będzie delikatny.
- Opłukujemy bakłażana zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Plastry bakłażana można smażyć na patelni, piec lub grillować. Aby usmażyć polewamy patelnię odrobiną oliwy z oliwek i smażymy plastry na średnim ogniu, 3-4 minuty z każdej strony.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 ° C.
- Przygotowujemy sos. W rondelku podsmażamy cebulę na średnim ogniu przez około 10 minut, aż będzie miękka i uzyska złoty kolor.
- Dodajemy 3- 4 zmiażdzone ząbki czosnku i podgrzewamy przez około 30 sekund.
- Dodajemy pokrojone pomidory wraz z solą, pieprzem, czerwoną papryką i cukrem. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 15-20 minut). W razie potrzeby próbujemy i doprawiamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
- Aby wykonać nadzienie, w odrębnym naczyniu (najlepiej głębokim rondelku) podgrzewamy przez chwilę, na średnim ogniu oliwę wraz z ząbkiem czosnku do momentu, aż czosnek uwolni swój aromat. Uważamy, aby go nie spalić, bo stanie się bardzo gorzki.
- Dodajemy posiekany szpinak i gotujemy, często mieszając, aż zwiędnie.
- Ściągamy z ognia i dodajemy ser ricotta, pokruszoną fetę, rozdrobniona mozaarellę, koper i doprawiamy odrobiną czarnego pieprzu oraz czerwoną papryką. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą. Dodajemy ubite jajka i mieszamy.
- Na spód naczynia żaroodpornego lub blachy wylewamy sos pomidorowy.
- Na każdy plaster bakłażana dajemy łyżkę farszu szpinakowo-serowego i zawijamy. Układamy w naczyniu na sosie pomidorowym.
- Gdy zrolujemy wszystkie plastry i wyłożymy nimi cała blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 30-35 minut lub do momentu, aż sos będzie zacznie bulgotać, a wierzch bakłażanów zarumieni się.
Doskonałym uzupełnieniem tego dania jest chrupiące świeże pieczywo lub jeszcze ciepły chlebek pita, jeśli jednak unikacie węglowodanów to dobrym dodatkiem będzie sałatka z rukoli.
Kali oreksi!