desery,  od kuchni

Rizogalo, czyli grecki pudding ryżowy

Zwieńczeniem każdego greckiego posiłku jest coś słodkiego. Jednym z tradycyjnych deserów, którym prędzej uraczą Was w greckim domu aniżeli w restauracji jest rizogalo. Jest to ryż gotowany na mleku, może się kojarzyć z popularnym w Polsce ryżem na mleku z jabłkami, z tą różnicą, że ten grecki ma konsystencję gęstego budyniu i jest serwowany na zimno.

Składniki:

  • ½ szklanki białego ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego / kilka kropli aromatu waniliowego / odrobina startej wanilii
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • cynamon
  • opcjonalnie: 2 łyżki musu jabłkowego/jabłko, starta skórka z cytryny

Przygotowanie:

  1. Ryż płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Gotujemy na wodzie, a gdy ryż wchłonie całą wodę, dolewamy 1 ½ szklanki mleka z cukrem, mieszamy i gotujemy około 10 minut.
  3. W reszcie mleka dokładnie mieszamy mąkę kukurydzianą z wanilią.
  4. Gdy ryż zmięknie dolewamy do niego mąkę rozpuszczoną w mleku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż całość zgęstnieje.
  5. Przelewamy do małych salaterek lub miseczek, oprószamy cynamonem według upodobań. Ostudzone miseczki przetrzymujemy w lodówce. Rizogalo najlepiej smakuje, gdy jest schłodzone.

*Jeżeli do gotującego się mleka dodamy jabłko lub mus jabłkowy, wzbogaci to smak deseru.

*Do gotującego się ryżu można dodać do smaku startą skórkę z cytryny.

*Ryż można gotować od razu na mleku, ale wtedy należy użyć więcej mleka (1 litr) i uważać by całość się nie przypaliła.

Καλή όρεξη!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *