Rizogalo, czyli grecki pudding ryżowy
Zwieńczeniem każdego greckiego posiłku jest coś słodkiego. Jednym z tradycyjnych deserów, którym prędzej uraczą Was w greckim domu aniżeli w restauracji jest rizogalo. Jest to ryż gotowany na mleku, może się kojarzyć z popularnym w Polsce ryżem na mleku z jabłkami, z tą różnicą, że ten grecki ma konsystencję gęstego budyniu i jest serwowany na zimno.
Składniki:
- ½ szklanki białego ryżu
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego / kilka kropli aromatu waniliowego / odrobina startej wanilii
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- cynamon
- opcjonalnie: 2 łyżki musu jabłkowego/jabłko, starta skórka z cytryny
Przygotowanie:
- Ryż płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
- Gotujemy na wodzie, a gdy ryż wchłonie całą wodę, dolewamy 1 ½ szklanki mleka z cukrem, mieszamy i gotujemy około 10 minut.
- W reszcie mleka dokładnie mieszamy mąkę kukurydzianą z wanilią.
- Gdy ryż zmięknie dolewamy do niego mąkę rozpuszczoną w mleku. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż całość zgęstnieje.
- Przelewamy do małych salaterek lub miseczek, oprószamy cynamonem według upodobań. Ostudzone miseczki przetrzymujemy w lodówce. Rizogalo najlepiej smakuje, gdy jest schłodzone.
*Jeżeli do gotującego się mleka dodamy jabłko lub mus jabłkowy, wzbogaci to smak deseru.
*Do gotującego się ryżu można dodać do smaku startą skórkę z cytryny.
*Ryż można gotować od razu na mleku, ale wtedy należy użyć więcej mleka (1 litr) i uważać by całość się nie przypaliła.
Καλή όρεξη!