desery

Racuchy z jabłkami

Jak pewnie zauważyliście mało tutaj przepisów w kategorii „desery”, wynika to z tego, że za słodyczami najzwyczajniej nie przepadam… może i dobrze, bo greckie są mega słodkie z ogromną zawartością cukru, który lubi odkładać się na boczki 😉

Nie zmienia to faktu, że od czasu do czasu zrobię coś słodkiego, ale raczej z umiarkowaną ilością cukru i raczej nie jest to typowo greckie jedzenie. W mojej kuchni nadal dominują polskie akcenty i jednym z nich są po prostu racuszki 😊 Tradycyjne racuchy w składzie mają drożdże, których staram się unikać, przepis, którym się z Wami dzielę jest bez użycia drożdży.

Są świetnym pomysłem na słodkie śniadanie lub podwieczorek, a na dodatek czas ich przygotowania jest błyskawiczny.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub białego
  • ½ proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • oliwa do smażenia

 Przygotowanie:

  1. Jabłka umyć i brać. Usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę.
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać.
  3. Dodać mleko i jako i wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Można użyć miksera.
  4. Do ciasta dodać jabłka i dobrze wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki stołowej nakładamy porcje ciasta w takich odstępach, by się nie dotykały. Na średniej wielkości patelni powinno się zmieścić około 5 racuszków.
  6. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się zarumienią.

Wyśmienicie smakują przyprószone cukrem pudrem lub dodatkiem jagód, borówek czy też porzeczki.

Racuszki można też usmażyć beztłuszczowo, w tym celu można użyć pieca kaflowego na którym rozkładamy kawałek papieru śniadaniowego i formujemy łyżką porcje. Proces smażenia przebiegnie nieco dłużej, ale na wersję light warto poczekać, by móc zjeść więcej bez wyrzutów sumienia 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *