Manitaria a la creme, czyli pieczarki w sosie kremowym
Manitaria a la creme to potrawa dla miłośników pieczarek, ale nie tylko. Gęsty kremowy sos potrafi poważnie rozbudzić apetyt, dlatego słusznie w wielu tawernach danie to jest serwowane jako przystawka. Jednak zapewniam, że jedna osoba spokojnie może się tym najeść, więc można zamówić jako substytut dania głównego.
Danie jest bardzo proste w wykonaniu, a jakże pyszne. Z pewnością Wam zasmakuje, więc od razu przechodzę do szczegółów przepisu.
Składniki:
- 60 g masła
- 1 średnia cebula
- około 400 g pieczarek
- 150 ml śmietanki 30%
- 90 ml białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki obieramy i kroimy na plastry (około 3-4 mm grubości).
- Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim pokrojona drobno cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy cebula zmięknie, dodajemy pieczarki i smażymy.
- Gdy pieczarki nabiorą złotego koloru, gasimy winem.
- Gdy wino zacznie się „zagęszczać”, dodajemy śmietankę.
- Mieszamy i po chwili śmietanka zgęstnieje – gotowe!
Serwujemy w miseczce lub płaskim podłużnym talerzyku. Opcjonalnie można przyozdobić drobno posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do makaronu.
Kali oreksi!