dania mięsne,  od kuchni

KLEFTIKO z indyka

To kolejne proste danie, które nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ani wielkiego zaangażowania naszego czasu.

Danie to ponoć zostało wymyślone przez Greków, którzy z różnych przyczyn ukrywali się w górach i z powodu braku żywności wykradali z pól owce lub kozy, które następnie przygotowywali w ukryciu tak, by nie zdradzić swojej obecności w terenie. Sama nazwa potrawy pochodzi od greckiego słowa kleftis (κλέφτης), co oznacza złodziej. Skradzione przez nich mięso było pieczone wraz z warzywami w małych zagłębieniach ziemi, dzięki czemu uchodzący dym z paleniska oraz pieczonej potrawy był mało widoczny.

 Współcześnie danie to przygotowuje się w piecu lub piekarniku, a mięso wraz z warzywami jest szczelnie zawinięte w pergamin. W tawernach najczęściej pod nazwą tej potrawy skrywa się koźlina lub jagnięcina, jednakże do przygotowania jej można użyć również innych rodzajów mięs. Głównymi warzywami są tutaj ziemniaki i marchew z dodatkiem aromatycznego rozmarynu.

Ja osobiście nie przepadam za koźliną i zaczęłam poszukiwać nowych inspiracji i rozwiązań, stąd też dzisiejszy przepis będzie w stylu fushion, ale ma spory grecki akcent. Bardzo lubię, gdy potrawy mają konkretną teksturę i wyraźniejsze smaki dlatego przed zawinięciem w papier niektóre składniki zostały przeze mnie wcześniej podsmażone. Gotowi?

Składniki (na 3 porcje):

  • około 500-600 g indyka
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Filet z indyka myjemy i porcjujemy na 3 części. Polewamy niewielką ilością oliwy i nacieramy przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn).
  2. Delikatnie podsmażamy na patelni, aby zarumienił się ze wszystkich stron. Ściągamy z patelni i każdy kawałek umieszczamy na odrębnym kawałku papieru śniadaniowego.
  3. Na rozgrzanej patelni podsmażamy wcześniej obrane i pokrojone w talarki ziemniaki. Doprawiamy je rozmarynem i smażymy, aż się zarumienią. Następnie umieszczamy na papierze z mięsem.
  4. Dokładamy umytą, obraną i pokrojoną w grubą kostkę marchewkę oraz paprykę.
  5. Dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek.
  6. Polewamy niewielką ilością oliwy, spryskujemy sokiem z cytryny i ponownie przyprawiamy solą i pieprzem.
  7. Każdą porcję zawijamy szczelnie w papier kuchenny i następnie umieszczamy na papierze aluminiowym, którym ponownie obwijamy zawiniątko.
  8. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200°C na godzinę czasu.
  9. Po wyjęciu z piekarnika każdą porcję w papierze umieszczamy na płaskim talerzu i jemy bezpośrednio z papieru, dzięki temu czujemy wszystkie aromaty i smaki, a mięso pozostaje w swoim sosie ,który wytworzył się w paczuszce.

Doskonałym dodatkiem do kleftiko jest sos tzatkiki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *