Feta z piekarnika
Kuchnia grecka jest prosta, nie ma tu wielce skomplikowanych przepisów, a i składniki nie są wyszukane. Jest to jeden z powodów, dlaczego ją sobie cenię.
Obecnie, ze względu na panującą zarazę, w większości sklepów wybór produktów spożywczych jest dość ograniczony. Dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na obiad lub kolację, który nie wymaga ani zbyt wielu składników, ani nakładu pracy.
Feta z piekarnika – być może próbowaliście już ją w greckiej tawernie, gdyż współcześnie jest to najpopularniejszy grecki ser. Feta może być zapiekana w sreberku lub w małym naczyniu żaroodpornym z odrobiną oliwy. Feta z warzywami, zapakowana w folię aluminiową i umieszczona na grillu jest świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa.Najprostszą wersją zapiekanej fety jest ta z oregano i czosnkiem, do tego wystarczy świeży chrupiący chleb i obiad gotowy. Wybór dodatków zależy od Was, poniżej przedstawiam opcję, którą sama najchętniej stosuję.
Składniki:
100 g fety
łyżka oliwy
szczypta oregano
2 ząbki czosnku
1 pomidor
pół papryki
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i umieszczamy plaster fety.
- Czosnek kroimy na drobną kosteczkę. Pomidory i paprykę kroimy. Wszystko umieszczamy na serze. Przyprawiamy
- Całość przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku na 15-20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika można chwilę odczekać, gdyż naczynie jest bardzo gorące. Tak przygotowaną fetę możemy jeść prosto z naczynia żaroodpornego uważając, by się nie poparzyć.
Feta z pieca może posłużyć jako przystawka, dodatek do dania głównego lub obiad dla singla.
Kali oreksi!