Zupa z soczewicy – Fakies
Bardzo popularna w Grecji zupa, która królowała na greckich stołach już za czasów antycznych. Idealna dla wegan oraz tych, którzy nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni i wielogodzinne gotowanie.
Czas przygotowania: około 30 minut
Składniki (na 3-4 porcje):
200 g zielonej soczewicy (około 1 szklanki)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
½ filiżanki oliwy z oliwek
1 mały koncentrat pomidorowy lub puszka siekanych pomidorów
2 liście laurowe
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę dokładnie opłukać i zalać wodą w garnku tak by ją przykrywała. Gotować około 5-10 minut. Pierwszą wodę należy wylać, tj. odcedzić soczewicę na przykład przez durszlak.
- Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, następnie wsypać do garnka soczewicę i uzupełnić dużą ilością wody (około 3 litry).
- Dodać drobno posiekany czosnek, liście laurowe oraz koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem. Zupa ta z założenia ma być gęsta, ale jeśli wyparuje za dużo wody lub zajdzie taka potrzeba to można do niej dolać przegotowaną wodę w ten sposób ją rozrzedzając.
Zupa doskonale smakuje z kawałkiem fety dodanym już na talerzu. Sami Grecy lubią doprawić ją octem winnym lub odrobiną świeżej oliwy. Ja natomiast czasami doprawiamy ją w polskim stylu słynną „magą”.
Smacznego 🙂