Fasolada light
Fasolada to jedno z najbardziej popularnych i tradycyjnych greckich dań. Jest ona szczególnie pożądana podczas Wielkiego Postu, gdy Grecy spożywają głównie dania wegetariańskie. Fasoladę powinna umieć przygotować każda grecka gospodyni, ale ile kucharek tyle przepisów i sposobów na jej przygotowanie…
Dzisiaj przedstawię Wam wersję light, bez dużej ilości tłuszczu, dzięki czemu nie powoduje uczucia ciężkości. Jest to przepis, który podsunęła mi moja przyjaciółka Polka, mieszkająca na Zakynthos wraz z jej grecką rodziną, ale poszukująca nowych smaków i rozwiązań w dotychczas poznanych potrawach.
Składniki:
- paczka dużej fasoli tzw. gigantes, czyli odpowiednik naszej fasoli Jaś
- marchew
- por
- zielona cebulka
- czerwona cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- koperek
- pieprz
- sól
- oregano
- 2 liście laurowe
- gałązką rozmarynu
- ½ szklanki oliwy
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc (około 12 godzin).
- Zmienić wodę, posolić i ugotować do miękkości.
- Fasolę przełożyć do wysokiej blachy. Dodać umyte i pokrojone w kostkę lub krążki warzywa (4-5 różnych według upodobań).
- Zalać oliwą i wodą. Doprawić.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego na 120 °C na 1,5 h. W międzyczasie sprawdzać czy nie brakuje wody i w razie potrzeby można ją dolać. Potrawa jest gotowa, gdy marchewka zmięknie i fasolka ma ładnie przypieczoną skórkę. Pod koniec pieczenia woda powinna wyparować.
Serwujemy na głębokim talerzu polane świeżą oliwą i skropione sokiem z cytryny. Można ponownie doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowana fasola doskonale smakuje z pajdą wiejskiego chleba prosto z pieca. Jeśli mamy być prawdziwie greccy to obok nie może zabraknąć kawałka dobrej fety.
Jeżeli chcecie by danie miało wyraźniejszy smak, w szklance ciepłej wody należy rozpuścić kostkę rosołową oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego i tym należy zalać warzywa przed włożeniem do piekarnika.
Dajcie znać czy lubicie tego typu dania i czy Wam smakowało.
Kali oreksi!