Wegetariańska moussaka
Moussaka jest najpopularniejszym greckim daniem. Jest to zapiekanka złożona z ziemniaków, bakłażana, czasem cukinii, mięsa mielonego w sosie pomidorowym z beszamelem na topie. Jeśli jesteście wegetarianami to wiele tracicie, gdyż danie to smakuje rewelacyjnie. Ale, ale 🙂 istnieje również wiele sposobów, by przygotować moussakę wegetariańską, np. do sosu pomidorowego możemy dodać krajankę sojową lub drobno posiekane pieczarki ewentualnie soczewicę. W wielu przepisach jest podana soczewica brązowa, jednakże ja używam czerwonej, ponieważ znacznie szybciej się gotuje. Jeśli jesteście zainteresowani moim rozwiązaniem, zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem.
Składniki:
- 6-7 ziemniaków
- 2 bakłażany
- 1 cukinia
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 400 ml pomidorów w kawałkach z puszki lub 3 zblendowane pomidory
- 400 ml wody
- 100 g tartego żółtego sera
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oregano
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
Na sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 6 łyżek mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 50 g tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Bakłażany i cukinię myjemy, odcinamy zielone ogonki i w cienkie plastry o grubości około 1-1,5 cm. Wkładamy do naczynia typu miska cedzakowa, solimy każdą warstwę i odstawiamy, by puściły gorzkie soki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
- Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie al dente.
- Bakłażany i cukinię układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
- Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną drobno cebulę, następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i podsmażamy. Po około minucie dodajemy sos pomidorowy, cynamon, oregano, sól i pieprz.
- Soczewicę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą i dodajemy do sosu. Dolewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową. Dobrze mieszamy.
- Przykrywamy i dusimy pamiętając by często mieszać, żeby soczewica nie przywarła. Gdy po około 20 minutach sos zgęstnieje, a soczewica się ugotuje, zdejmujemy z ognia.
- Ziemniaki odcedzamy, studzimy i kroimy w plastry o grubości około 1-1,5 cm.
- Przygotowujemy beszamel: na małym ogniu roztapiamy masło i stopniowo dodajemy mąkę energicznie mieszając, by się nie przypaliło i nie powstały żadne grudki. Następnie stopniowo dolewamy ciepłe mleko i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W odrębnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy do garnka ciągle mieszając, aż wytworzy się gęsta masa. Odstawiamy z gazu. Dodajemy 25 g sera i mieszamy.
- Do sosu pomidorowego dodajemy 2 spore łyżki beszamelu i mieszamy.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 190°C.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek i układamy kolejno po warstwie ziemniaków, bakłażanu, cukinii, każdą posypując delikatną warstwą sera.
- Całość zalewamy sosem pomidorowym.
- Delikatnie i równomiernie wylewamy beszamel i posypujemy resztką sera żółtego. Na koniec posypujemy cieniutką warstwą bułki tartej.
- Pieczemy około 40 minut, aż górna warstwa beszamelu zamieni się w chrupiącą skorupkę i nabierze pięknego złoto-brązowego koloru. Wyłączamy piec i zostawiamy do ostygnięcia na około 15 minut. Dobrze wystudzoną moussakę łatwiej jest pokroić na kawałki.
Moussaka przygotowana w taki sposób wygląda i smakuje prawie jak w wersji mięsnej. Moussaka najlepiej smakuje na drugi dzień, jeśli więc spodziewacie się gości, warto zaskoczyć ich nowymi smakami i przygotować dzień wcześniej właśnie to greckie danie, by potem jedynie podgrzać w piekarniku. Pamiętajcie by przykryć ją wtedy folią aluminiową, unikniecie dodatkowego zbrązowienia, a jednocześnie przypalenia beszamelu.
Kali oreksi!