Spanakopita, czyli pita ze szpinakiem
Przede wszystkim do przygotowania Spanakopity potrzebujemy greckiego ciasta filo, które najlepiej przygotować samemu, ale jest to czasochłonne oraz wymaga sporej powierzchni, gdyż cienkie i duże płaty filo najlepiej rozwałkowywać na dużej stolnicy.
Inną opcją jest zakupienie gotowego ciasta filo w supermarkecie, jak też wiele Greczynek czyni. Niestety w Polsce zaledwie kilka sklepów ma je w swoim asortymencie, dlatego jako alternatywę możecie użyć ciasto francuskie.
Drugim istotnym składnikiem jest oczywiście szpinak, warto też zastosować fetę, ale nie jest to obowiązkowy składnik, gdyż w wielu greckich piekarniach mamy Spanakopitę z fetą lub bez fety, dlatego tutaj wybór pozostawiam Wam. Czyńcie według własnego gustu 😉
Składniki:
- 2 płaty ciasta filo lub francuskiego
- 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- kilka sztuk małych cebulek dymek
- 2 pory
- pęczek koperku
- 400 g sera feta
- 1 jajko
- ½ filiżanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ciasto układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub blachy. Jeśli używamy oryginalnego filo, to każda jego cieniutka warstwa powinna być posmarowana oliwą.
- Na niewielkiej ilości oliwy dusimy pokrojony szpinak, zioła, cebulę, porę, pokruszony ser feta, jajko i oliwę. Doprawiamy. Farsz będzie gotowy, gdy wszystkie soki wyparują.
- Farsz wykładamy na ciasto filo i przykrywamy od góry drugą warstwą, brzegi łącząc, zagniatając ze sobą. Nakłuwamy gęsto widelcem lub kroimy delikatnie na porcje. Polewamy nieznaczną ilością oliwy.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45-60 minut, aż do ciasto ładnie się zarumieni.
- Wyciągamy z piekarnika i pałaszujemy, na ciepło lub na zimno 🙂