Saganaki tiri
dania wegetariańskie

Saganaki – smażony ser

Grecka przystawka dla maniaków sera. Idealnie pasuje do białego wina. Ciągnący się ciepły serek w chrupiącej panierce w mig znika ze stołu. Zrozumiecie, gdy tylko go spróbujecie.

Poniżej zdradzam sekret banalnego przepisu na saganaki 🙂

Składniki:

ser np. kefalotiri, kefalograviera lub inny twardy, pikantny ser

woda

mąka do panierowania

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Ser kroimy w kwadratowe plastry o grubości około 1 cm. Zanurzamy je w wodzie i następnie obtaczamy mąką ze wszystkich stron. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy do zarumienienia.

Serwujemy na małym talerzyku z kawałkiem cytryny, którą następnie spryskujemy całość. Ser najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *