dania wegetariańskie,  od kuchni,  sałatki

Kunupidi Salata, czyli sałatka z kalafiora

Wiem, że się powtarzam i już niejednokrotnie o tym pisałam, ale kuchnia grecka jest banalna. Kolejnym dowodem jest poniższy przepis na tak zwaną sałatkę z kalafiora (kounoupidi to po grecku kalafior). Sałatki tej raczej nie znajdziecie w żadnej tawernie, ale jest jednym ze standardowych dodatków do wegetariańskiego obiadu w tradycyjnym greckim domu.

Składniki:

  • kalafior
  • woda do ugotowania
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Kalafior obieramy z liści i kroimy na średniej wielkości kawałki.
  2. Umieszczamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy około 15-20 minut, aż zmięknie.
  3. Odcedzamy i przekładamy do półmiska. Spryskujemy sokiem z cytryny i polewamy obficie oliwą. Gotowe!

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *