dania mięsne,  od kuchni

Chirino me prasa

Dzisiaj zapraszam Was na bardzo aromatyczne danie z mięsa wieprzowego w porach, czyli χοιρινό με πράσα.

Składniki:

  • 600 g wieprzowiny
  • 1 kg porów
  • 1 duża cebula
  • ½ filiżanki oliwy
  • ½ filiżanki czerwonego wytrawnego wina
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Przygotowanie:

  1. Umyte mięso pokroić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na oliwie wraz z drobno pokrojoną cebulą.
  2. Zarumienione mięso gasimy winem. Dolewamy wodę, sok pomidorowy i dusimy na małym ogniu przez około 1-1 ½ godziny.
  3. W międzyczasie myjemy pory i kroimy na 2-3 cm kawałki. Gotujemy je na wodzie kilka minut, po czym odcedzamy.
  4. Gdy mięso zmięknie, dodajemy pory, doprawiamy oregano i jeszcze przez chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Καλη ορεξη!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *