Chirino me prasa
Dzisiaj zapraszam Was na bardzo aromatyczne danie z mięsa wieprzowego w porach, czyli χοιρινό με πράσα.
Składniki:
- 600 g wieprzowiny
- 1 kg porów
- 1 duża cebula
- ½ filiżanki oliwy
- ½ filiżanki czerwonego wytrawnego wina
- 300 ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- oregano
Przygotowanie:
- Umyte mięso pokroić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na oliwie wraz z drobno pokrojoną cebulą.
- Zarumienione mięso gasimy winem. Dolewamy wodę, sok pomidorowy i dusimy na małym ogniu przez około 1-1 ½ godziny.
- W międzyczasie myjemy pory i kroimy na 2-3 cm kawałki. Gotujemy je na wodzie kilka minut, po czym odcedzamy.
- Gdy mięso zmięknie, dodajemy pory, doprawiamy oregano i jeszcze przez chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Καλη ορεξη!