Fasola z warzywami
Kalispera!! Dzisiaj będzie krótko, zwięźle i na temat 😉 Pogoda dopisuje, więc trzeba wykorzystać ten czas na prace w ogródku, pośród warzyw, z których mogę odtwarzać greckie smaki, bo właśnie podstawą greckich dań jest świeżość produktów.
Ze względu na sporą ilość dopiero, co zebranej białej fasolki, przedstawiam grecki przepis na fasolkę z warzywami. Jest to alternatywa dla osób, którym znudziła się już fasolka „po bretońsku”. Mam nadzieję, że przepis przypadnie do gustu osobom stroniącym od mięsa.
Składniki:
- Około 500 g białej fasoli Jaś
- 3-4 marchewki
- 3-4 pory
- mały seler
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 zielone papryki
- około 1 kg zblendowanych pomidorów
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
- Fasolkę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc (około 8 godzin). Jeśli mamy świeżą fasolę to pomijamy ten krok.
- Odcedzamy fasolę i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie (około 1 godziny).
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki i smażymy na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy.
- Pozostałe warzywa również kroimy w kostkę lub talarki i dodajemy do rondelka, obsmażamy aż zmiękną.
- Na sam koniec dodajemy zblendowane pomidory, doprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ugotowaną i odcedzoną fasolę wraz z sosem warzywnym, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około godzinę.
Podajemy z pieczywem i serem feta. Kali oreksi!