Melitzanes Imam, czyli Bakłażany Imam
Jest to tradycyjne tureckie danie, które przyjęło się na greckich wyspach zlokalizowanych w małej odległości od Azji Mniejszej. Ja osobiście pierwszy raz napotkałam je w menu tawerny na wyspie Chalki. Smaczne i bardzo sycące, świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Może posłużyć jako danie główne na ciepło lub jako przystawka do alkoholu na zimno. Z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom.
Składniki:
- 3 bakłażany
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże dojrzałe pomidory
- natka pietruszki
- 1 filiżanka oliwy
- sól
- pieprz
- cynamon
Przygotowanie:
- Bakłażany myjemy, odcinamy zielone ogonki, przecinamy na połówki wzdłuż i widelcem lub nożem wycinamy gniazda nasienne. Miąższ wkładamy do durszlaka i solimy, w ten sposób pozbędziemy się soku oraz goryczki.
- Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy bakłażany z obydwu stron aż zmiękną i będą zarumienione. Usmażone bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym i wlewamy do niego tłuszcz pozostały ze smażenia.
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w krążki i plasterki, smażymy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i następnie wydrążone części bakłażanów, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
- Usmażony farsz umieszczamy na wydrążonych bakłażanach. Do naczynia żaroodpornego dolewamy małą filiżankę wody i pieczemy w piekarniku nagrzanego do temperatury 180°C przez około godzinę.
Kali oreksi!