sosy i dipy

Tzatziki, czyli dip z jogurtu, ogórków i czosnku

Tzatziki to najpopularniejszy dip grecki na bazie jogurtu. Jego głównym składnikiem jest ogórek oraz czosnek.  Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i nie potrzebujemy w tym celu gotowych mieszanek w torebkach z supermarketu, a jedynie świeże i naturalne składniki.

Składniki:

  • 0.5 kg jogurtu naturalnego około 10% tłuszczu
  • 1 duży zielony ogórek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Tzatziki należy przygotować kilka godzin przed podaniem, gdyż potrzebuje czasu by w pełni nabrał wyraźnego smaku czosnku.

Przygotowanie:

Ogórek obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Solimy, zostawiamy na kilka minut i odcedzamy od niego wodę, nie chcemy jej w sosie, bo ogórek jeszcze puści sok, który wystarczająco rozrzedzi tzatziki. Obrane ząbki czosnku bardzo drobno siekamy i dodajemy wraz z ogórkiem do jogurtu i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy jeszcze oliwę i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Możemy dodać jeszcze więcej czosnku, by sos miał ostrzejszy smak. Niektórzy dodatkowo ścierają na drobnych oczkach małą marchewkę lub dodają drobno posiekany koperek. Często też tzatziki jest doprawiane odrobiną octu, ale to jest kwestia gustu.

Tzatziki tradycyjnie jest podawane na małym, płaskim talerzyku z czarną oliwką. Jest idealnym uzupełnieniem praktycznie każdego greckiego dania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *