DRUNK SHRIMPS, czyli sposób na „pijane krewetki”
Czas na obiecane DRUNK SHRIMPS, czyli sposób na „pijane krewetki” 😉 Danie to występuje w Grecji również pod nazwą Saganaki „Γαριδεσ του Μεθυστακα”.
Przepis jest banalny, prosty, a sam efekt pozytywnie zaskakuje. Do wykonania tego dania nie potrzeba wiele czasu, ani wielu produktów.
Danie to należy do jednych z moich ulubionych, dlatego częstujcie się i korzystajcie z przepisu póki ciepły.
A zatem zdradzam sekret na niezwykle wyśmienite krewetki w gęstym kremowym sosie ouzo z dodatkiem delikatnego sera …
Składniki:
- krewetki (na 2 porcje może starczyć około 400 g, ale im więcej tym lepiej)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ¼ szklanki ouzo
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- koperek
- 2 łyżki sera tartego (np. parmezan, mozarella, gouda)
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem, dodajemy posolone i popieprzone 😉 krewetki. Jeśli są świeże to smażymy je do zmiany koloru na różowy. Jeśli uzyjecie mrożonych, będą potrzebowały więcej czasu (wtedy należy smażyć je na wolnym ogniu, aż woda wyparuje).
- Dodajemy drobno pokrojony czosnek.
- Zalewamy całość ouzo i zostawiamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Gdy krewetki wchłoną ouzo, dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy.
- Po 5 minutach dodajemy garść sera, mieszamy i… gotowe!
Prawda, że proste?
Dowolność w wyborze alkoholu oraz kolejność w jakiej „podpija się” krewetki jest kolejnym atutem tego rozkosznie kremowego dania. Jeśli macie w domu krewetki możecie je już dzisiaj utopić lub też upić 😉 np. w szkockiej lub innym ulubionym alkoholu, a następnie je usmażyć, wzorując się przepisem, z pominięciem punktu 3.
Smacznego!