Bez kategorii

Biftekia, czyli greckie kotlety mielone

Biftekia to bardzo popularne mięsne danie, powszechnie występujące w całej Grecji. Biftekia to nic innego jak kotlety mielone o sporych rozmiarach, które pasują do dużej bułki, tworząc tym hamburgera. Jednakże Grecy preferują to mięso ze smażonymi ziemniakami, które idealnie komponują się z chrupiącym kotletem, który wewnątrz pozostaje soczysty. Tego typu kotlet mielony, czyli bifteki można zamówić praktycznie w każdej greckiej tawernie. Jeśli lubicie mięsne dania, które swoim aromatem wypełnią waszą kuchnię, polecam sprawdzenie poniższego przepisu.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • ½ filiżanki bułki tartej
  • ½ filiżanki żółtego sera tartego
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki mleka
  • ½ filiżanki oliwy z oliwek
  • sok z dwóch cytryn
  • sól
  • sieprz
  • oregano
  • 1 kg ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Układamy w brytfance polewając sokiem z cytryny i posypując oregano.
  2. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, serem, mlekiem, roztopionym masłem i przyprawami. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy 4 płaskie, owalne kotlety.
  3. Gotowe kotlety umieszczamy na środku blachy pomiędzy ziemniakami i polewamy oliwą. Dolewamy ½ filiżanki wody.
  4. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180-200°C, pilnując by potrawa się nie przypaliła. Po około pół godziny można przerzucić kotlety na drugą stronę, by zarumieniły się z obu stron.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *