dania wegetariańskie,  od kuchni,  sosy i dipy

Fava, czyli pasta z grochu

Fava oznacza groch i jest to jeden z najpopularniejszych w Grecji dipów tuż po tzatziki. Wykonanie jest bardzo proste, potrzebujemy zaledwie kilku składników i „chwilę” cierpliwości, aby groch się ugotował.

Favę możemy serwować jako starter, przystawkę, jako niezależne danie na imprezie domowej, doskonale pasuje również do grilla. Możemy ją zjeść z chrupiącym pieczywem, krakersami, paluchami pszennymi lub maczając w niej słupki marchewki lub paprykę.

Jest to danie wegetariańskie, a jednocześnie bardzo sycące, bardzo często pojawia się na greckich stołach w okresie Postu Wielkanocnego.

Składniki:

  • 250 g grochu
  • 3 szklanki wody
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • natka pietruszki  lub czerwona cebula do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Groch namaczamy w wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i płuczemy w sitku, aż woda będzie klarowna.
  2. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy. Do garnka wlewamy 4 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Gdy cebula i czosnek zeszklą się i delikatnie zarumienią wrzucamy groch i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut, aż groch zmięknie. Jeśli podczas gotowania wytworzy się kożuch ściągamy go łyżką cedzakową.
  4. Studzimy, dolewamy jeszcze 3 łyżki oliwy i blendujemy, aż uzyskamy gładka masę.
  5. Wylewamy na półmisek i ponownie polewamy oliwą i posypujemy np. drobno posiekaną natką pietruszki. Zamiast pietruszki można pokroić w piórka czerwoną cebulę lub przyozdobić favę oliwkami lub np. ulubionym oregano.

Po przestudzeniu favę przechowujemy w lodówce w zamykanym pojemniku, dzięki temu swoją świeżość zachowuje jeszcze przez wiele dni.

Kali oreksi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *