Fava, czyli pasta z grochu
Fava oznacza groch i jest to jeden z najpopularniejszych w Grecji dipów tuż po tzatziki. Wykonanie jest bardzo proste, potrzebujemy zaledwie kilku składników i „chwilę” cierpliwości, aby groch się ugotował.
Favę możemy serwować jako starter, przystawkę, jako niezależne danie na imprezie domowej, doskonale pasuje również do grilla. Możemy ją zjeść z chrupiącym pieczywem, krakersami, paluchami pszennymi lub maczając w niej słupki marchewki lub paprykę.
Jest to danie wegetariańskie, a jednocześnie bardzo sycące, bardzo często pojawia się na greckich stołach w okresie Postu Wielkanocnego.
Składniki:
- 250 g grochu
- 3 szklanki wody
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki lub czerwona cebula do dekoracji
Przygotowanie:
- Groch namaczamy w wodzie przez pół godziny. Odcedzamy i płuczemy w sitku, aż woda będzie klarowna.
- Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy. Do garnka wlewamy 4 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy cebula i czosnek zeszklą się i delikatnie zarumienią wrzucamy groch i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut, aż groch zmięknie. Jeśli podczas gotowania wytworzy się kożuch ściągamy go łyżką cedzakową.
- Studzimy, dolewamy jeszcze 3 łyżki oliwy i blendujemy, aż uzyskamy gładka masę.
- Wylewamy na półmisek i ponownie polewamy oliwą i posypujemy np. drobno posiekaną natką pietruszki. Zamiast pietruszki można pokroić w piórka czerwoną cebulę lub przyozdobić favę oliwkami lub np. ulubionym oregano.
Po przestudzeniu favę przechowujemy w lodówce w zamykanym pojemniku, dzięki temu swoją świeżość zachowuje jeszcze przez wiele dni.
Kali oreksi!