Gemista
Gemista to chyba najpopularniejsze wegeteriańskie danie, które możecie zamówić w niemal każdej tawernie w okresie wakacji. Gemista to tradycyjne, greckie danie, a jego nazwa oznacza po prostu „nadziewane”. Najczęściej są to pomidory i papryki faszerowane ryżem.
Do przygotowania gemista możemy użyć wszystkie warzywa, które akurat są dostępne w naszym ogródku latem, dzięki ich świeżości uzyskujemy zdrowy i pyszny posiłek.
Jest to bardzo proste, „jednogarnkowe” danie i według tradycji wydrążone warzywa po prostu faszerujemy ryżem wymieszanym z cebulą, miąższem z pomidora i ziołami. Jednakże ze względu na to, że lubię moim potrawom nadawać charakteru i wyrazistości smaku, skorzystałam z przepisu mojego ulubionego kucharza Akis’a Petretzikis’a, który jest moją inspiracją w kulinarnych eksperymentach.
Składniki:
- około 500 g młodych ziemniaków
- kilka dużych, twardych pomidorów
- kilka papryk (zielonych lub czerwonych)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- ¼ małej cukinii
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
- około 300 g ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- woda
- pęczek: pietruszki, mięty, koperku
- oliwa
Opcjonalnie:
- do faszerowania możemy użyć również cebulę, cukinię czy też ziemniaki
Przygotowanie:
- Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180°C i umycia warzyw.
- Z ziemniaków zeskrobujemy skórkę i kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy ziemniaki przez kilka minut do zarumienienia. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażone ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Odcinamy od pomidorów plaster grubości centymetra ( nie wyrzucamy), ze środka wyskrobujemy łyżeczką miąższ do miseczki. Wydrążone pomidory umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Miąższ należy rozgnieść, rozdrobnić, można w tym celu użyć blendera lub zrobić to dłońmi lub widelcem.
- Od papryki odcinamy górną część z ogonkiem (nie wyrzucamy), oczyszczamy wnętrze z pestek i białej skórki. Papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (na podobnej zasadzie możemy przygotować cukinię, cebulę czy też ziemniaki, wystarczy je wydrążyć w środku).
- Obieramy cebulę i czosnek, kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i smażymy cebulę i czosnek.
- Obraną marchewkę kroimy na drobną kostkę. Kroimy również cukinię i warzywa wrzucamy na patelnię.
- Dodajemy łyżkę cukru. Doprawiamy obficie solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.
- Dodajemy ryż i smażymy, aż nabierze delikatnie złotego koloru. Podczas smażenia, cały czas mieszamy.
- Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy.
- Dolewamy około pół litra wody, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Ściągamy z gazu i dodajemy miąższ z pomidorów oraz drobno posiekane liście ziół. Dobrze mieszamy.
- Warzywa w naczyniu żaroodpornym polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, i wypełniamy je wcześniej przygotowanym ryżem. Przykrywamy je odciętymi wcześniej „kapelusikami”. Resztę ryżu wykładamy na ziemniaki. Całość zalewamy 200 ml wody i ponownie skrapiamy oliwą.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez około 10-20 minut, aż warzywa się zarumienią.
Właśnie w ten sposób powstaje bardzo greckie i wakacyjne danie. Na talerz nakładamy po jednym warzywie z każdego i skrapiamy oliwą. Gemista warto zaserwować z serem feta na odrębnym talerzyku, oczywiście polanym oliwą.
Kali oreksi 🙂