Greckie menu, czyli co można zjeść w Grecji
Jesteście na wakacjach w Grecji w hotelu z all inclusive, ale tego wieczoru postanowiliście wyjść gdzieś na zewnątrz, do miasta, do jakiejś greckiej restauracji i spróbować coś innego… Czasami nieznajomość kultury danego kraju oraz języka obcego utrudnia nam wybór dania, dlatego wybieramy wzrokiem. Niektóre komercyjne lokale wychodzą do swoich klientów z rozwiązaniem bardzo prostego, obrazkowego menu, jak na załączonej fotce lub wystawiają przed tawernę stojak z kolorowymi zdjęciami sugerującymi co można tam zjeść. Ale takie rozwiązania nie są standardem i wtedy stoicie przed dylematem, czy spróbować danie o tajemniczej nazwie „moussaka”, czy bezpieczniej będzie znowu zamówić pizzę…
A może jesteście łasuchami, smakoszami? Należycie do osób, które poznają nowy kraj swoimi kubkami smakowymi? W tym roku wybieracie się do Grecji i chcecie ją odkryć kulinarnie, od kuchni jednak nie wiecie, od czego zacząć, ponieważ będzie to Wasz pierwszy pobyt w tym słonecznym kraju?
Dzisiaj wychodzę do Was z bardzo fajnym rozwiązaniem, otóż spisałam większość najpopularniejszych dań greckich, które najczęściej występują w greckich tawernach oraz restauracjach. Spis dań podzieliłam na wzór menu, które otrzymacie na miejscu od kelnera. Obok nazw dań greckich, ale z użyciem pisowni fonetycznej/łacińskiej, która też często jest stosowana przez Greków, dopisałam krótkie wyjaśnienie, czym są owe potrawy. Dodatkowo umieściłam również tłumaczenia dotyczące napojów bezalkoholowych, alkoholowych, kaw i deserów.
Mam nadzieję, że poniższy spis greckich dań znacznie ułatwi Wam wybór tych pyszności i tym samym umili pobyt w Elladzie.
Kali oreksi! czyli smacznego 🙂
OREKTIKA – PRZYSTAWKI
tzatziki – dip na bazie greckiego jogurtu z dodatkiem świeżego ogórka i czosnku
feta – ser feta, czyli twardy, biały ser z mieszanki mleka owczego i koziego, najczęściej posypany suszonym oregano i polany oliwą
elies – oliwki z pestką
tirokauteri – gęsty dip z białego sera z dodatkiem pikantnej papryczki
pantzaria – gotowane buraki, najczęściej pokrojone w plastry i skropione oliwą i sokiem z cytryny
melitzanosalata – dip z grillowanych bakłażanów
skordalia – pasta/dip z ziemniaków lub pieczywa z dużą zawartością czosnku
gawro marinato – marynowane sardele
dolmadakia – mini gołąbki, tj. ryż z ziołami zawijany w liście winogrona
taramosalata – dip z ikry
fava – pasta z gotowanego grochu
piperies gemistes – papryczki faszerowane serem
kolokithia tiganita – smażone plastry cukinii
melitzana tiganita – smażone plastry bakłażana
feta psisti – pieczona feta
saganaki – smażony ser (graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri lub feta z mleka owczego)
tiropita – feta pieczona w kruchym cieście filo
kolokithokieftedes – smażone kotleciki z cukinii
tomatokieftedes – smażone kotleciki z pomidorów
patates tiganes – smażone świeże ziemniaki (frytki)
keftedakia – malutkie mielone kotleciki
feta tiganiti me meli – smażona feta polana miodem
midia achnista – małże gotowane na parze
gigantes – duża fasola w sosie pomidorowym
manitaria a la creme – pieczarki w sosie śmietankowym
lachanika scharas – grillowane warzywa
melitzanes imam – bakłażany zapiekane z cebulą w sosie pomidorowym
SALATES – SAŁATKI
choriatiki / greek salad – tradycyjna grecka, wiejska sałatka z pomidorów, ogórka, papryki, czerwonej cebuli, oliwek z dodatkiem fety, polana oliwą i przyprawiona oregano
marouli – sałatka z sałaty i szczypiorku
lachano – surówka z kapusty (zazwyczaj białej)
lachanokaroto – surówka z kapusty i marchewki
chorta – gotowana zielenina, polana oliwą i sokiem z cytryny
dakos – sałatka kreteńska ze specjalnych sucharków, fety, pomidora z oliwą i ziołami
SOUPES – ZUPY
domatosoupa – zupa pomidorowa
psarosoupa – zupa rybna
KIRIA PIATA – DANIA GŁÓWNE
moussakas – moussaka, czyli zapiekanka na bazie ziemniaków i bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i beszamelem na topie
pastitsio – zapiekanka na bazie makaronu z mięsem mielonym w sosie pomidorowym i beszamelem na topie
gemista – warzywa (pomidory, papryka) faszerowane ryżem z ziołami
rizoto manitarion – risotto z pieczarkami
KREAS – DANIA MIĘSNE
makaronia me kima – spaghetti z mięsem mielonym
stifado – gulasz wołowy z sosem czerwonym i cebulkami dymkami
pita giro chirino – pita z mięsem wieprzowym typu gyros
pita kalamaki chirino – pita z mięsem z szaszłyków wieprzowych
pita kalamaki kotopoulo – pita z mięsem z szaszłyków drobiowych
giro chirino – porcja mięsa typu gyros z reguły serwowana z frytkami, sosem tzatziki, pomidorem i chlebkiem pita
moschari kokkinisto – gulasz wołowy w sosie pomidorowym
kleftiko – mięso koźlęce zapiekane z warzywami
soutzoukakia – podłużne kotleciki mielone z dodatkiem aromatycznych przypraw, w sosie pomidorowym
paidakia merida – porcja żeberek
kouneli – mięso z królika
pikilia – mix różności na dużym talerzu, np. mięso z szaszłyków wieprzowych, drobiowych, mięso typu gyros, grillowane kiełbaski… propozycje różnią się z zależności od tawerny
PSITA TIS ORAS – GRILLOWANE MIĘSA
brizola chirini – stek wieprzowy
brizola moscharisia – stek wołowy
bifteki – „grecki hamburger”, duży kotlet mielony
souvlaki/kalamaki choirino – szaszłyki wieprzowe
souvlaki/kalamaki kotopoulo – szaszłyki drobiowe
kotopoulo merida/fileto kotopoulo – porcja filetu z kurczaka
THALASSINA – RYBY I OWOCE MORZA
saganaki garides – krewetki w sosie pomidorowym z fetą
kalamarakia tiganita – smażone kalmary
kalamari scharas – grillowany kalmar
kalamaria gemista – faszerowane kalmary, najczęściej nadziewane ryżem z ziołami, ale są mogą być w warzywami, serem itd.
chtapodi scharas – grillowana ośmiornica
garides (tiganites/scharas) – krewetki (smażone lub grillowane)
gawros tiganitos – smażone sardele
barbounia merida – porcja czerwonej barweny
tsipoura scharas – grillowana dorada
lawraki scharas – grillowany okoń
bakaliaros fileto tiganitos – smażony filet z dorsza
ZUMARIKA/RIZOTA – MAKARONY/RISOTTO
garidomakaronada – spaghetti z krewetkami
makaronada tou psara/makaronada thalassina – spaghetti z owocami morza
EPIDORPIA/GLIKA – DESERY
glika imeras – deser dnia
giaourti me meli – jogurt z miodem
ANAPSIKTIKA – NAPOJE BEZALKOHOLOWE
chimos – sok
freskos chimos portokaliou – sok ze świeżych pomarańczy
portokalada – oranżada pomarańczowa
lemonada – oranżada cytrynowa
nero – woda
nero anfrakoucho – woda gazowana
BIRES – PIWA
bira wareli – piwo lane z beczki
KRASI – WINO
lefko – białe
roze – różowe
kokkino – czerwone
Inne:
retsina – białe wino o żywicznym posmaku
ouzo – „wódka” anyżkowa
tsipouro – bimberek
KAFEDES – KAWY
ellinikos – grecka kawa, mała, mocna zaparzana z fusami z tygielku, zwanym briki
frappe – mrożona kawa, rozpuszczalna
tsai – herbata
Jeśli zastanawiacie się co koniecznie trzeba spróbować będąc w Grecji, przeczytajcie wpis pt. Jakich dań trzeba spróbować będąc w Grecji TOP 5.
Jeśli zastanawiacie się ile kosztują posiłki w greckich tawernach i czym sugerować się przy wyborze tawerny zapraszam do lektury wpisu pt. Poradnik o GRECKICH TAWERNACH, czyli co? gdzie? i za ile?