dania wegetariańskie,  od kuchni

Spanakorizo, czyli ryż ze szpinakiem

Od Greków można wiele się nauczyć, począwszy od stylu bycia i życia, na gotowaniu skończywszy.

W Grecji nic nie trzeba, robi się coś, jeśli się chce i najważniejsze  – bez pośpiechu.

Grecki luz przejawia się również w kuchni, zdecydowanie przoduje tu prostota, a wiele przepisów kulinarnych to dania jednogarnkowe. Mniej czasu w kuchni oznacza więcej czasu dla rodziny i przyjaciół, czyli dłuższe biesiadowanie. I oto w życiu chodzi, łapmy każdą chwilę i cieszmy się tym momentem… w międzyczasie jedząc 😉

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kolejne wegetariańskie i proste danie zwane Spanakorizo, czyli ryż ze szpinakiem. Banalne i tradycyjnie po grecku – mega zdrowe!

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg świeżego szpinaku
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Opcjonalnie:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • garść zieleniny: koperek, pietruszka, szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Szpinak dokładnie myjemy.
  2. Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak oraz troszkę wody i dusimy przez kilka minut.
  3. Wsypujemy ryż, delikatnie prażymy przez około 2 minuty.
  4. Następnie zalewamy 2 szklankami wody, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Opcjonalnie można dodać przecier pomidorowy i drobno posiekany koperek, pietruszkę i szczypiorek.

Po nałożeniu na talerz spryskujemy intensywnie cytryną, dzięki której ta potrawa smakuje wyjątkowo dobrze.

Można ją jeść jako samodzielny posiłek albo na przykład  z pieczywem lub jako dodatek do mięs.

2 komentarze

  • E.S.

    To danie jest jednym z moich ulubionych, proste i szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo dobre.Ja preferuje wersję z przecierem pomidorowym.Smiało mogę polecić je innym.Przygotowałam je dla znajomych i także im bardzo smakowało.

Skomentuj E.S. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *