od kuchni,  owoce morza

Risotto z krewetkami

Jeśli jesteście miłośnikami śródziemnomorskiej kuchni z owocami morza, to dzisiaj mam dla Was prostą propozycję – risotto z krewetkami 🍤🍤🍤

Proporcje składników podaję tak „pi razy drzwi” na 3-4 porcje.

🍤około 200 g ryżu do risotto

🍤oliwa z oliwek

🍤mała cebula

🍤około 1/2 litra wywaru warzywnego

🍤puszka krojonych pomidorów

🍤pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju

🍤około 200 g krewetek

🍤łyżka masła klarowanego

🍤2 ząbki czosnku

🍤pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

🍤sól

🍤pieprz

🍤opcjonalnie: listki bazylii i feta

Przygotowanie:

1. Na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy dusimy pokrojoną w kostkę cebulę.

2. Dodajemy ryż, który najpierw delikatnie podsmażamy, a następnie zalewamy stopniowo wywarem. Gdy ryż wchłonie część wywaru uzupełniamy płyn i dalej gotujemy na małym ogniu.

3. Gdy ryż całkowicie wchłonie wywar, wlewamy zawartość puszki z pomidorami, dobrze mieszamy. Przyprawiamy.

4. Suszone pomidory kroimy na mniejsze części i dodajemy do ryżu.

5. W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Na tłuszcz wrzucamy wcześniej przyprawione krewetki i krótko obsmażamy z obu stron.

6. Dodajemy czosnek (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę/wyciskacz). Chwilę smażymy i dusimy całość winem.

7. Usmażone krewetki dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy.

Podajemy w głębokich talerzach polewając obficie oliwą extra virgin, dekorując listkami bazylii lub pokruszoną fetą. Mniam! Palce lizać!

Lubicie takie dania?

Rada: jeśli smażone krewetki „ugasicie” kieliszkiem ouzo, danie to będzie mieć smak zbliżony do tradycyjnego „saganaki garides„. Koniecznie wtedy posypcie całość fetą! Kali oreksi!

Jeden komentarz

Skomentuj Katarzyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *