Oliwa prosto z Grecji

Oliwa Lekkas Farm

Wysokiej jakości Oliwa Extra Virgin z greckich oliwek, sprowadzona bezpośrednio z Zakynthos,  uzyskana w procesie pierwszego tłoczenia na zimno.

Oliwa ta jest szczególnie ceniona ze względu na walory smakowe, jest ona delikatnie pikantna i aromatyczna. Wyraźny, nieco gorzkawy smak oliwy to gwarancja świeżości produktu oraz obecności cennych polifenoli. Oliwa z oliwek Extra Virgin o bardzo niskiej kwasowości (max.0,8%; kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość).


Dostępna w trzech wersjach smakowych: naturalna, czosnkowa oraz cytrynowa.

Oliwa Extra Virgin 1 litr

Oliwa Extra Virgin Lekkas Farm ma intensywny zielony kolor oraz delikatny zapach świeżych oliwek. Posiada bogaty i owocowy aromat, o łagodnym i jednocześnie pikantnym smaku, który wzmacnia walory każdego posiłku.  Jest w 100% naturalnym produktem bez żadnych dodatków i konserwantów. Oliwa Extra Virgin Lekkas Farm jest tłoczona na zimno oraz niefiltrowana.

Oliwa czosnkowa 250 ml

Oliwa Czosnkowa Lekkas Farm wyróżnia się na rynku oliw wyjątkową produkcją. Do jej tłoczenia dodawane są całe główki świeżego czosnku, dzięki temu oliwa posiada w składzie naturalny olej czosnkowy. Taki sposób produkcji zdecydowanie podwyższa walory smakowe oliwy i jest gwarancją, że produkt jest pozbawiony sztucznych aromatów.

Oliwa cytrynowa 250 ml

Oliwa Cytrynowa Lekkas Farm wyróżnia się na rynku oliw wyjątkową produkcją. Do jej tłoczenia dodawane są całe cytryny, dzięki temu oliwa posiada w składzie naturalny ekstrakt z cytryny. Taki sposób produkcji zdecydowanie podwyższa walory smakowe oliwy i jest gwarancją, że produkt jest pozbawiony sztucznych aromatów.

Zbiór oliwek i produkcja oliwy

Produkowana corocznie przez rodzinę z Zakynthos o bogatej tradycji produkcji oliwy z oliwek. Oliwa Extra Virgin Lekkas Farm powstaje z owoców drzew oliwnych dziedziczonych z pokolenia na pokolenie, starannie pielęgnowanych od ponad 1000 lat. Plantacje w większości mieszczą się w pobliżu wioski Exo Chora znajdującej się wysoko w paśmie górskim Vrachionas zajmującym całą zachodnią część wyspy Zakynthos. Jest to rejon dziewiczy i nieeksploatowany przez masową turystykę. Są to rodzime gatunki oliwek, odporne na szkodniki, niewymagające wspomagania farmakologicznego, rodzące zdrowe i smaczne owoce. Proces tłoczenia oliwy odbywa się tego samego dnia, co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, aby zachować wszystkie właściwości owoców i bardzo niską kwasowość. Pozyskiwana mechanicznie, bezpośrednio z wyselekcjonowanych oliwek. Oliwa tłoczona jest na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze miedzy innymi polifenole. To właśnie polifenolom zawdzięczamy zdrowotne działanie oliwy. Pomagają one w walce z Alzhaimerem, nowotworami, chorobami układu krążenia, układu pokarmowego, problemami dermatologicznymi, ale również przeciwdziałają procesom starzenia hamując powstawanie wolnych rodników.

Wszystko na temat oliwy

Oliwa z oliwek to podstawowy składnik śródziemnomorskiej kuchni – wyjątkowo zdrowej i lubianej na całym świecie. Bez niej nie istniałaby prawdziwa, wiejska sałatka grecka (choriatiki), śródziemnomorskie przystawki (mezedes) oraz wiele innych typowo greckich potraw. To produkt obowiązkowy nie tylko w kuchni miłośników Grecji, ale wszystkich, którzy cenią smaczne i zdrowe jedzenie.

Oliwa przez Greków nazywana jest płynnym złotem, Ty również możesz dzięki niej wzbogacić swój jadłospis.

Zastosowanie:

– do sałatek, pieczywa, przystawek, do marynat, ryb, grillowania, smażenia i duszenia warzyw i mięsa, gotowania zup, przyprawiania oraz wielu innych potraw śródziemnomorskich.